Základné princípy stravy

Aké sú základné princípy stravovania sa drvivej väčšiny Slovákov? Chuť, cena a tradícia. A ako to môžem vedieť? Úplne jednoducho. Svedčí o tom neustále rozširujúca sa obezita a pohľad do najnavštevovanejších obchodných reťazcov, či reštaurácií.  A aký mám s tým problém? Úplne veľký. Všetko totiž drasticky vplýva nielen na životné prostredie, ekosystém, ekonomiku, kultúru krajiny, ale aj na vyspelosť, zdravotný stav a životnú úroveň obyvateľov.

Albert Einstein sa vo svojej knihe “Ako vidím svet” vyjadril, že pohoda a šťastie sú ideály pre stádo prasiat. Ja s ním stopercentne súhlasím a hoci to vôbec nesmeroval na princípy stravy, v tomto prípade to platí absolútne presne.

Podľa svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) malo na Slovensku v roku 2014 viac ako 60% obyvateľov nadváhu, pričom takmer štvrtina z nich trpela civilizačnou chorobou zvanou- obezita.

Samozrejme nadváhu nespôsobujú len nevhodné stravovacie návyky, ale pre väčšinu ľudí sú práve neodolateľná chuť na jedlo, cena, tradícia a v nemalej miere aj pohodlnosť či lenivosť hlavnými a pritom pomerne ľahko odstrániteľnými príčinami, tohto nie príliš žiaduceho stavu.

Žijeme len raz, tak prečo si potom nedopriať? Po prvé je rozdiel život prežiť a prežiť ho v kvalite a v zdravý, a po druhé- ako ukazujú výsledky výskumu Dr. Vestona Priece-a nevhodné stravovacie návyky sa môžu prejaviť až na nasledujúcich generáciách. Takže nie ste v tom zrejme až tak celkom sami. Navyše, vôbec nie ste samostatná jednotka, ale súčasť spoločnosti a vplývate tak nielen sami na seba, ale aj na ľudí a krajinu okolo vás.
Nutrition and Physical Degeneration je rozsiahla štúdia amerického zubára, ktorý sa rozhodol hľadať príčiny zubného kazu svojich pacientov. Kniha poukazuje na dôležitosť prirodzených a celistvých potravín v strave, a zároveň, vďaka rozsiahlej dokumentácii fyzických degenerácií a deštrukcií ľudského tela, vyvracia rôzne mýty a tvrdenia o “zdravej strave”.

 

Vráťme sa ale naspäť k jadre problému. Princípy stravy.

Najdôležitejší a zároveň najkritickejší princíp stravy, ktorý v dnešnej, vyspelej civilizácii zapríčiňuje celú sériu nepriaznivých a deštruktívnych javov, chuť je v skutočnosti ten posledný faktor na ktorý treba pri výbere a príprave jedla myslieť.Oveľa, oveľa dôležitejší je pomer makronutrientov, obsah mikronutrientov, pôvod, čerstvosť, sezónnosť, či samotné zloženie potravín. Veď ako to už raz niekto múdry povedal predo mnou: “Jeme preto, aby sme žili. Nežijeme preto, aby sme jedli”.


Makronutrienty

Čo sa týka makronutrientov sú len tri, a mal by ich poznať každý majiteľ občianskeho preukazu. Konkrétne sú to sacharidy, tuky a bielkoviny. Ďalej sa síce ešte členia, ale nie je to nič, čo by rozumný, uvedomelý a samostatne uvažujúci človek nezvládol. Či už chcete schudnúť, naberať svaly, doplniť energiu, dodržiavať paleo, vegánstvo, vegetrariánstvo, low carb, čiastočné hladovanie alebo sa len jednoducho najesť a proste zahnať hlad, mali by ste poznať približný pomer makronutrientov svojho jedla a vedieť s akým zámerom ste si ho vlastne vyskladali.

Vyberať si jedlo len na základe chuti a pocitov, nemusí byť v dnešnej dobe ani trošku rozumné, prospešné či účelné. Podstatne rozumnejšie je sústrediť sa na typ krvnej skupiny, typ postavy, rýchlosť metabolizmu, množstvo podkožného tukudennú dávku pohybu, ďalšie nasledujúce činnosti, či iné individuálne zvláštnosti.

základné rozdelenie makronutrientov
Základné rozdelenie makronutrientov.

 

Mikronutrienty

Medzi mikronutrienty  patria vitamíny (napr. A, B, C, D, E, a K),  minerálne látky (napr. vápnik, horčík, draslík, fosfor), stopové prvky ( ako napr. železo, jód, zinok, selén alebo mangán), aminokyseliny a esenciálne mastné kyseliny. Telo si mikronutrienty nedokáže vytvoriť samo a preto je dôležité prijímať ich kvalitnou vyváženou stravou spolu s kvalitnou vodou. Dôležitý je aj ich vzájomný pomer a synergický efekt– nie iba prijaté množstvo. Ovplyvňujú veľký počet životne dôležitých funkcií a procesov a ich nedostatok, rovnako ako výrazný prebytok, vedie k mnohým zdravotným problémom. K tomu je nevyhnutné spomenúť aj efekt antinutirentov, ktoré sa vyvíjali spolu s rastlinami a slúžia na zabezpečenie ochrany a reprodukciu semien, pričom ľuďom môžu brániť v vstrebávaniu iných živín.

Netreba hneď ale robiť paniku. Nemusí to byť vôbec až tak zložité, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Na začiatok stačí, ak vymeníte technologicky upravované jedlo za rozmanité, kvalitné, čerstvé, sezónne, ideálne lokálne celistvé potraviny a bude to hneď o poznanie lepšie.

 

Celistvosť potravín

Medzi celistvé potraviny patria hotové kusy zeleniny a ovocia, bobule, strukoviny, orechy, semená, bylinky, koreniny, mäso, vajíčka a podobne. Najlepšie potraviny nemajú obal a ani zoznam ingrediencií. Je to proste prirodzený, hotový kus jedla, ktorý nepotrebuje žiadne ďalšie prísady. Takéto potraviny by mohli v ideálnom prípade predstavovať až viac ako 60% celej stravy.

Ďalších približne 30% môžu tvoriť čiastočne spracované potraviny ako napríklad mrazená zelenina, oleje, niektoré mliečne, rôzne včelie a iné farmárske produkty.

Ak nakupujete potraviny s čiarovými kódmi, sústreďte sa hlavne na množstvo obsiahnutých ingrediencií. V ideálnom prípade by ich malo byť menej ako 5 a prvá položka na zozname je samotný produkt alebo hlavná ingrediencia, z ktorej je produkt vyrobený.

Finálne jedlo si vždy radšej zhotovte sami!

Napríklad tento jahodový jogurt zložený z 11 položiek sa dá krásne nahradiť obyčajným čistým jogurtom z kravského mlieka, jogurtových kultúr a niekoľkých kúskov obyčajných jahôd. Ak ho chcete mať sladší, radšej si ho sami dochuťte pravým lesným medom. Vyhnete sa tak nevhodnému cukru, glukózovo- fruktózovému sirupu, zbytočným arómam, farbivám a éčkam. Na druhej strane sa môžete obohatiť o rôzne živé kultúry a prospešné baktérie nachádzajúce sa v jogurte a o množstvo enzýmov, minerálov, vitamínov a aminokyselín pochádzajúcich z medu. Ďalšou skvelou výhodou tohto princípu je aj neobmedzenosť, či veľký počet možností, naskytujúcich sa pri príprave pokrmu. Experimentovať sa dá s mnohými supervýživnými potravinami ako sú napr. bobule, kefír, orechy, kokos, mak, ľan, škorica, kakao, či iné druhy ovocia, semien alebo korenín. Týmto si dokonale vyladíte chuť podľa svojich predstáv a zároveň  posuniete nutričnú hodnotu svojho jedla na úplne odlišnú úroveň. Je to iba príklad, ale uplatniť sa dá takmer všade.

 

Zvyšných cca 10% stravy môžu tvoriť užitočné a v mnohých smeroch aj veľmi praktické, technologicky spracované potraviny alebo produkty, ktoré poskytujú v malom množstve veľa nutričnej hodnoty. Slúžia najmä ako doplnky kvalitnej stravy, ktoré pomáhajú odstrániť deficit potrebných nutrientov. Ide napríklad o srvátkový proteínový koncentrát, doplnky omega 3-tukov alebo rôzne vitamínové suplementy.

Príklad vhodného pomeru celistvých a technicky spracovaných potravín v strave.

 

Čerstvosť, sezónnosť a lokálnosť

Prečo je to také dôležité? Ako príklad uvediem populárne paradajky zo Španielska. Odpustím si reči o narúšaní ekosystému a zmeny miestnej klímy a prejdem rovno k veci.

Nato, aby sa španielské paradajky dostali na pulty slovenských predajní, musia najskôr precestovať v kamiónoch tisícky kilometrov. Aby to všetko zvládli bez poškodenia a boli zrelé práve počas predaja, musia sa pozbierať ešte pred samotným dozretím. Okrem toho sa uskladňujú pri nízkych teplotách, za pôsobenia rôznych plynov, ktoré spomaľujú proces zrenia. Ďalšou obľúbenou metódou, ktorá sa využíva pri predlžovaní ich životnosti je aj šľachtenie a úprava génov.

Týmto všetkým sa zaručí vhodná zrelosť, správna veľkosť, krásna farba a lákavý vzhľad. Chýba ale množstvo nutrientov, výživových látok a biofotónov pochádzajúcich zo slnečnej energie. Tie už pohľadom bohužiaľ neodhalíme.

Máme teda na výber. Môžeme si kúpiť paradajky zo Španielska bez chuti a vône, geneticky pozmenené, bez minerálov, vitamínov a ďalších cenných látok, alebo môžeme radšej siahnuť po niečom lokálnom, podporiť poctivých farmárov, domácu ekonomiku a v neposlednom rade aj svoje zdravie.

To isté platí aj o tropickom ovocí a produktoch z mimoriadne vzdialených a klimaticky odlišných krajín. Pokiaľ nemáme vo svojom okolí vysokokvalitný a maximálne výživný, lokálny, potravinový základ, je viac ako zvláštne sústrediť sa na opačnú stranu planéty.

Oveľa väčší prínos ako vianočné mandarínky má určite kvasená kapusta, či zaváraná zelenina. Samozrejme, existujú aj určité výnimky a mnohé prvky potravy sa rozhodne oplatí dovážať a kupovať v akomkoľvek ročnom období. Môže ísť napríklad o rôzne morské plody, ryby, olivy, kokos, kávu, kakao, korenie, bylinky, čaje a iné produkty zhotovené z nich.

 

Pestrosť, vyváženosť a diverzita

Tým sa zabezpečí široké spektrum nutrientov a minimalizujú sa deficity. Netreba hneď ale začať hádzať všetko do jedného vreca, stačí sa len vyhýbať extrémom a jednostrannosti.

 

Pitný režim

A čo pitný režim? Ten je možno aj podstatnejší ako celá strava. Jeho najväčšiu časť by mala tvoriť ideálne čistá voda, bez flóru, chlóru a ďalších toxických látok. nápoje a šťavy vhodné pre pitný režim človeka Dopĺňať sa môže kvalitným čajom, kávou, polievkami a šťavami z ovocia či zeleniny. Občasná malá dávka vína alebo piva, môže byť v určitých prípadoch tiež na prospech. To je všetko. Jednoduché však?

A čo všetky tie ostatné produkty rôznych farieb, chutí, vôní, zaujímavých obalov a lákavých sloganov? Tým je najlepšie sa z veľkej diaľky vyhnúť a vôbec im nevenovať svoju pozornosť.

V podstate platí to isté, čo aj pri potravinách. Ak vám čistá voda nechutí alebo si svoj nápoj chcete spraviť zaujímavejším, radšej si ho ochuťte a vytúnujte podľa svojich predstáv a potrieb sami. Na výber je veľké množstvo možností a spôsobov, ako dodať telu kvalitné živiny a zároveň ulahodiť svojím chuťovým pohárikom. Experimentovať sa dá so širokým spektrom ovocia, zeleninou a veľkým množstvo byliniek. Skúste napríklad uhorky, melón, jablko, kokos, ananás, kiwi, pomaranče, černice, jahody, maliny, citróny, limetky, mätu, rozmarín, šalviu, bazalku, škoricu, kurkumu alebo čili. Fantázii sa vážne medze nekladú. Možností je totiž neúrekom.


 

Stačí iba trochu snahy, záujmu, zvedavosti, odhodlania a motivácie a vaša denno-denná potrava z vás môže budovať čoraz silnejšieho, zdravšieho, energickejšieho, výkonnejšieho a rozhodne aj sebavedomejšieho a príťažlivejšieho jedinca. Tak prečo potom nevyužiť túto možnosť?

Realita je však ale bohužiaľ iná. Ľudské telo sa na súčasne konvenčnú stravu adaptuje degeneráciou. Vznikajú rôzne civilizačné ochorenia a alergie, upadá zdravie, vitalita, mobilita, energia a celková životná úroveň obyvateľov. Okrem toho sa silno narúša aj environmentálne prostredie a ekosystém krajiny. Trýznením sa degenerujú zvieratá a modifikáciou degraduje hodnota rastlín.

K mnohému prispeli určite aj nariadenia a legislatíva Bruselu, nadnárodné spoločnosti, rôzne finančné inštitúcie, či vplyvný jednotlivci. Tým to ale nekončí. Najvýznamnejší podiel na tom všetkom nesieme my sami.

Najskôr obetujeme svoj čas a zdravie, aby sme si zarobili zopár drobných a zlepšili svoju životnú úroveň. Neskôr, keď sa k nim dopracujeme, tak ich veselo a nerozvážne investujeme do ešte väčšej skazy, prehlbujúcej úpadok a degeneráciu všetkého okolo nás.

Svojimi ťažko zarobenými peniazmi totiž podporujeme rozvoj, rozmach, vplyv a silu nielen menších či väčších poľnohospodárov a farmárov, ale aj gigantických nadnárodných producentov potravinárskych produktov a chemických prostriedkov či rôzne farmaceutické spoločnosti.

Stačí sa iba pozrieť okolo seba. Napríklad vo väčšom slovenskom supermarkete sa nachádza okolo 40 000 potravinových produktov. Každým rokom na svet pribudne približne 17 000 nových. A aký to má celé výsledný efekt? V skutočnosti viac ako 90% potravinových produktov nachádzajúcich sa v takýchto hypermarketoch by sa nemalo konzumovať vôbec.

V tisíckach farebných obaloch sa totiž predávajú najmä lacné, továrensky spracované sacharidy, cukry, tuky a chemikálie, ktoré z dlhodobého hľadiska škodia ľudskému zdraviu.

Lenže ak budeme aj naďalej kupovať a podporovať lacné, nevýživné, zdravie ohrozujúce potraviny a nápoje bude to len a len horšie. Produkty budú možno časom sladšie, chutnejšie a pestrejšie, ale zato menej výživné, menej kvalitné a oveľa viac škodlivé.

Okrem toho, lacné sú len zdanlivo, pretože cena, ktorú zaplatíme v obchode nie je ani zďaleka konečná. Neskôr ešte platíme aj nepriamo v podobe daní a výdavkov spojených so znečisťovaním vody a životného prostredia, rezistenciou voči antibiotikám, chorobami prenášanými potravinami, poľnohospodárskymi dotáciami, zlým zdravotným stavom, či zhoršenou kvalitou života. Navyše, načo aj tak platiť za zbytočné znehodnotenie už dosť kvalitných potravín? Väčšinu súčasných produktov naše telo aj tak nepotrebuje a ani nevie účinne spracovať.

Nízka cena, ako jeden z najpopulárnejších princípov stravy, nie je vôbec rozhodujúca a ani smerodajná. Nízka cena v súčasnosti nie je žiadnou výhrou. V podstate platí iba to, že za čo si zaplatíme, to aj dostaneme.

Aby boli potraviny prínosom nielen pre zdravie ľudí, ale aj pre život okolo nich, musia byť produkované s o niečo vyššími nákladmi. Dá sa totiž produkovať veľa, lacno a rýchlo, ale už veľa, lacno, rýchlo a kvalitne nie.

Aký je asi tak rozdiel medzi permakultúrou a nekonečnými poľami s GMO kukuricou? Zrejme 1 a 1 000 000. A rozdiel medzi dobytkom pasúcim sa voľne v prírode a dobytkom z veľkochovu? Pravdepodobne 1 a bilión.

Podobne bežným a extrémne veľkým omylom, nielen čo sa stravovania týka, je nasledovanie tradícii. Presnejšie- dogmatické nasledovanie neúčelných tradícií. Žijeme v dobe neustálych zmien, a to čo platilo včera, dnes už nemusí. Okrem toho, každý z nás je diametrálne odlišný a unikátny jedinec, s diametrálne odlišnými cieľmi a záujmami, na ktorého pôsobia diametrálne odlišné faktory a vplyvy, navyše meniace sa extrémne vysokou rýchlosťou.

Argumenty typu: “Moji predkovia jedli všetko a boli zdraví” sú dnes už absolútne nepoužiteľné a totálne bezvýznamné. Tak prečo potom nasledovať staré- neplatné vzorce? Načo opakovať nezmysli? Chcete tradície? Oukej. Vytvorte si nové– vlastné. Také, ktoré z vás budú formovať lepších, zdravších a silnejších jedincov. Tradície vďaka ktorým bude život okolo vás omnoho, omnoho lepší.

Kľudne ich nazvite systém. Systém založený na princípoch, logike, cieľoch či individuálnych zvláštnostiach. Systém, ktorý pomáha odolávať pokušeniam a impulzívnym rozhodnutiam, šetrí silu vôle, čas, peniaze a energiu.

 

Ako teda na to?

Odpoveďou môže byť proaktivita, kreativita, zvedavosť a individuálny prístup.

  1. V prvom rade sa začnite viac zaujímať o svoju stravu, telo a zdravie. Nenechávajte to vôbec na náhodu. Proti vám totiž stojí armáda profesionálov- odborníci na psychológiu, medziľudské vzťahy, prácu s verejnosťou, marketing, odbyt a predaj, vyzbrojený rôznymi trikmi, stratégiami a lacnými produktmi s vidinou veľkej marže.

Začnite sa vzdelávať, čítať odbornú literatúru a vyhľadávať spoločnosť proaktívnych ľudí. Rady pochádzajúce z reklám, návšetvy fastfoodov, či konvenčné relácie o varení vám v tomto veľmi asi nepomôžu.

  1. Vytvorte si svoj vlastný systém. Zbavte sa impulzívnych rozhodnutí, nezmyslených návykov a neúčelných tradícii. Skúste brať do úvahy svoje vlastné, individuálne faktory, pocity a indikátory (akými sú napríklad: množstvo podkožného tuku, typ krvnej skupiny, typ postavy, rýchlosť metabolizmu, množstvo energie, stav čeľusti, vzhľad stolice, úroveň mentálneho a fyzického výkonu, výška libida či iné individuálne zvláštnosti). Vytvorte si svoj vlastný- účelný mechanizmus nakupovania, výberu a prípravy potravín. Zaujímajte sa o nutrienty, zloženie, pôvod či čerstvosť svojej stravy.

Záleží na omnoho dôležitejších veciach, ako len výške účtu a pôžitku z chuti.

  1. Nakupujte prevažne čerstvé, lokálne a sezónne, kvalitné celistvé potraviny s vhodným zložením mikronutrientov a účelným pomerom makronutrientov.

Objavujte možnosti okolo seba, rozšírte si obzory a vyhľadávajte produkty, ktoré chcete svojou voľbou skutočne podporiť a posilniť ich rozmach.

Podporujte poctivých farmárov. Kvalitné potraviny vyhľadávajte priamo na farmách, v tržnici, v bio obchodoch, ale aj v supermarkete. Skúsiť môžete taktiež bedničkové predaje či predaje z dvora.  Vyhľadávajte, objavujte, skúšajte, skúmajte a neustále vylepšujte svoj zaužívaný systém.

  1. Buďte proaktívny. Tam, kde sú chyby, medzery a nedostatky je aj priestor na zlepšovanie a skvelá príležitosť vlastnej sebarealizácie. Proaktívny prístup zahŕňa aj možnosť tvorby vlastných produktov, zriadenie vlastnej farmy, založenie špeciálnej predajne, či spoluúčasť na komunitnej záhrade. Možností je neúrekom. Zoberte si príklad trebárs z výroku Johna D. Rockefellera: Vždy sa snažím premeniť každú katastrofu na príležitosť.

Stephen Covey to vo svojej slávnej knihe7 návykov skutočne efektívnych ľudí”  vyjadril celé naozaj majstrovsky . Málo proaktívnym ľuďom, ktorí sa cítia byť viac obeťami okolností než strojcami svojho šťastia totiž odporúča:

  • nečakať na príležitosti, ale vedome si ich vytvárať
  • stanoviť si ciele a pracovať na ich dosiahnutí
  • prevziať kontrolu nad svojím životom
  • pochopiť možnosť voľby, ktorá existuje pri tvorbe vlastnej budúcnosti
  • pri rozhodovaní uplatňovať osobné zásady a hodnoty
  • využívať kreativitu a fantáziu na rozšírenie existujúcich možností
  • uvedomovať si nezávislosť rozhodnutia pri výbere vlastnej unikátnej reakcie
  1. Ak sa vám zdá, že je toho na vás zrazu príliš veľa, spomeňte si na Vilfréda Pareta a jeho pravidlo 80/20. Vyberte si 20% činností, vďaka ktorým dosiahnete 80% výsledkov.

Veci sa dajú robiť aj efektívne, rozumne a bez vynaloženia obrovského úsilia.

Jednou z takých možností je aj obrátiť sa na odborníkov na slovo vzatých. Ľudí, ktorí sa danou problematikou zaoberajú už roky a prešli si tým všetkým za vás. Majú výsledky, referencie, vedomosti, skúsenosti a v neposlednom rade aj srdce na správnom mieste. Inšpirujú vlastným vzorom a sami prispievajú k pozitívnym zmenám.

  1. Staňte sa vzorom pre svoju rodinu a okolie a prispejte k budovaniu proaktívnej občianskej spoločnosti. Nebojte sa vytŕčať z radu. Bez váhania vymeňte zabehnutú kultúru degenerácie a úpadku za kultúru progresu a zdravia.

 

Skúste si to všetko predstaviť. Krajina, v ktorej potraviny spĺňajú svoj pôvodný účel. Dodávajú ľuďom potrebné živiny, liečia, regenerujú, nabíjajú energiou a prispievajú k duševnej a fyzickej slobode. Len si to celé predstavte. Nákupné strediská bez nástrah, pascí či reklamných trikov. Obchody, kde sa dá nakúpiť aj bez zbytočného pátrania, hľadania či premáhania sily vôle. Farmy, ktoré nepoznajú neúčelný odpad,  zmysluplne obhospodarujú pastviny a lúky a svojou činnosťou prispievajú k čoraz úrodnejšej pôde. Kultúru, ktorá podporuje prosperitu, samostatnosť a sebestačnosť národa, zdravie, rozvoj, vitalitu a vysokokvalitný život obyvateľov. Národ, ktorý zveľaďuje svoje prírodné bohatstvá, chráni zdroje čistej- pitnej vody, šetrí nerastnými surovinami a svojou súdržnosťou vytvára ideálne podmienky pre rozvoj a objavovanie nekonečného potenciálu svojich obyvateľov.

Znie to ako sen, že? Ja však ale verím, podobne ako Enzo Ferrari, Walt Disney a mnohí iní, že “keď o niečom dokážeme snívať, tak to dokážeme aj zrealizovať“.

Walt Disney & Enzo Ferrari

 

Na záver ešte prikladám pôvodnú, animovanú, video verziu článku z kanálu na Youtube. Príjemné sledovanie.

 

Použité zdroje:
  1. https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/bojujme-za-dobre-potraviny-spolocne-4.html
  2. https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ktore-spracovane-potraviny-mozu-byt-uzitocne-3.html
  3. https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/preco-su-bio-potraviny-nakoniec-lacnejsie-2.html
  4. ČERNÝ M. Princípy pračloveka. 2014
  5. https://www.adamraw.cz/clanky/strava-i/
  6. http://www.bodyhacking.cz/blog/ako-skutocne-vyzeraju-zdravi-ludia.html
Ak máte svoje vlastné, resp. iné princípy, metódy, techniky, tipy, triky alebo rady, o ktoré by ste sa radi podelili, môžete tak urobiť v komentári pod článkom alebo napísať svoj vlastný článok. Taktiež poteší akýkoľvek názor alebo spätná väzba k článku.
S pozdravom Ivan

  • Posledné príspevky
Podrobnosti o autorovi

Zakladateľ tohto blogu a Youtube kanálu s rovnomenným názvom. Medzi moje najväčšie vášne patrí čítanie kníh, rôzna kreatívna tvorba, pohyb v akejkoľvek forme a nikde nekončiaci sebarozvoj. Viac informácií o mne nájdete v hociktorom mojom poste.

Ak sa Vám tento príspevok páčil, zdieľajte ho s vašimi priateľmi:
error0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.