Úžasné RAW koláčiky mojej úžasnej priateľky Mimky

 

Prečo práve RAW koláčiky?

Máte radi sladkosti? Ste typ človeka ako ja, ktorý si nedokáže odrieknuť kúsok koláča, či čokolády? Ja som sa však ale v poslednej dobe rozhodla/snažím eliminovať cukor vo svojom každodennom živote. Začala som teda bádať po zdravších alternatívach ku „klasickým“ sladkostiam.

Následným rozsiahlym prieskumom som sa postupne dopracovala až k RAW dezertom. Sú úžasné v tom, že sa pri nich dá experimentovať s rozmanitými výživnými ingredienciami a hodnotnými superpotravinami, ktoré obsahujú minimum, resp. žiadny cukor. Možno to bude inšpirácia aj pre Vás, rovnako, ako tomu bolo aj u mňa, začať sa na sladké maškrty pozerať trochu zdravším spôsobom.

 

Čo vlastne znamená RAW strava?

RAW food v preklade znamená živá, surová strava. Zahŕňa ovocie, zeleninu, bylinky, klíčky, oriešky, semienka, teda všetky produkty výlučne rastlinného pôvodu. Všetky plody sa konzumujú v surovom stave a bez tepelnej úpravy. RAW strava vychádza z poznania, že zahriatie nad 42°C ničí v potravinách prirodzene sa vyskytujúce vitamíny, enzýmy, minerály a ďalšie výživné látky.

 

V čom sú RAW torty výnimočné oproti klasickým pečeným?

Väčšina ľudí, ktorí chcú zdravo žiť, schudnúť alebo sa udržiavať vo forme, „stroskotá“ kvôli tomu, že si nevie odoprieť SLADKOSTI – podobne ako ja 😊. Ale iba málo z nás vie, že to ani nie je nutné. Stačí, keď si zvolíme zdravšiu, ľahšiu a menej kalorickú voľbu v podobe RAW sladkostí. Stačí nahradiť tučné margaríny, bielu múku, šľahačku, smotanu a rôzne kalorické plnky klasických koláčov ovocím, orechmi, ďatľami, kakaom či kokosovým olejom. Stačí vymeniť cukor za med či agáve sirup a môžeme si dopriať sladkosti bez výčitiek.

Všetky RAW torty a zákusky sú totiž vyrobené BEZ cukru, múky, lepku, laktózy a živočíšnych produktov (s výnimkou medu). Hlavnými ingredienciami sú orechy, semienka, 100 % BIO kakao, kokosový olej, ovocie a mnoho ďalších zdravých surovín výlučne rastlinného pôvodu.

Preto si ich okrem vyznávačov zdravej stravy môžu dopriať aj ľudia, ktorých samotný organizmus vo forme choroby odmieta múku, či mliečne výrobky, a to Celiatici alebo tí, ktorí trpia intoleranciou na laktózu.

 

Výroba RAW koláčikov

Aj pri výrobe RAW koláčov platí hlavné pravidlo surovej stravy, a teda, že torty neprechádzajú žiadnou tepelnou úpravou, a preto si suroviny zachovávajú svoju pôvodnú štruktúru a výživovú hodnotu, ktorá sa pečením nad 42°C stráca.

Ako si taký RAW koláčik pripraviť? Je to veľmi jednoduché. Stačí použiť fantáziu a  skombinovať jednotlivé druhy surovín…podelím sa s Vami o moje osvedčené recepty, ktoré u mojich známych a najbližších zatiaľ ešte nikdy nezlyhali…:-)

 

Osvedčené recepty

„Avokádový RAW koláč s kokosovým krémom“

Korpus:

100g mandlí

100g lieskových orechov

100g vlašských orechov

2 lyžice kokosového oleja

20g sušených brusníc

Plnka:

4 zrelé avokáda

400g kokosového krému

2 lyžice medu

20g strúhaného kokosu

citrónová šťava

Postup:

Orechy s brusnicami rozmixujeme nadrobno, potom pridáme rozpustený kokosový olej. Hmota musí byť dostatočne pevná. Ak z nej dokážete vytvoriť guličky, tak má tú správnu konzistenciu. Následne ju postupne utláčame do tortovej formy v priemere 24cm, ktorú sme si vopred vyplnili papierom na pečenie. Takto pripravený korpus uložíme do chladu.

Do mixéra si vložíme všetky ostatné suroviny na plnku a rozmixujeme do hladka. Cesto vylejeme do formy na korpus a dáme chladiť do chladničky aspoň na 8 hodín.

Pripravenú tortu si môžete ozdobiť rôznym ovocím, voľba je už je len na Vás. Ja som použila chia semiačka, včelí peľ, čučoriedky, kokosové lupienky a granátové jablko.

 

„Čučoriedkový RAW koláč“

 Korpus:

100g mandlí

100g lieskových orechov

100g vlašských orechov

2 lyžice kokosového oleja

50g strúhaného kokosu

3 lyžičky mletej škorice

Plnka:

200g čerstvých alebo mrazených čučoriedok

300g kešu orieškov (namočené cez noc vo vode)

150g kokosového mlieka

2 lyžice medu

2 lyžice kokosového oleja

20g strúhaného kokosu

citrónová šťava

Postup: Postup prípravy je totožný ako pri prvom koláčiku. Na zdobenie som použila strúhaný kokos, mandle (lúpané aj obyčajné), lieskovce, jedlé kvety, jadierka z granátového jablka, kivi.

 

„Avokádovo- čokoládový RAW koláč“

Korpus:

300g vlašských orechov

2 lyžice kokosového oleja

50g kakaového prášku

50g strúhaného kokosu

Plnka:

4 zrelé avokáda

400g kokosového krému

2 lyžice medu

20g strúhaného kokosu

50g kakaového prášku

citrónová šťava

Postup: Postup prípravy je totožný ako pri prvom koláčiku. Ja som však ešte uložila medzi korpus a plnku čerstvé maliny. Na zdobenie môžete použiť lúpané mandle, kúsky horkej čokolády (aspoň 90%) a lyofilizované (mrazom sušené) ovocie podľa vlastnej voľby, ktoré sa môže rozdrviť aj na jemný prášok.

 

„Makovo- limetkový RAW koláč“

Korpus:

200g lieskových orechov

2 lyžice kokosového oleja

100g mletého maku

za hrsť ovocia goji (kustovnica čínska)

štipka cejlónskej mletej škorice

Plnka:

200g kešu orieškov (namočené cez noc vo vode)

400g kokosového krému

2 lyžice medu

20g strúhaného kokosu

šťava z 2 limetiek

2 čajové lyžičky chia semiačok

Postup: Postup prípravy je totožný ako pri predchádzajúcich koláčikoch. Na zdobenie som ale v tomto prípade použila jadierka z granátového jablka, physalis, rozdrvené vlašské orechy, lyofilizované (mrazom sušené) jahody.

Pri aranžovaní a zdobení koláčov sa však ale vážne medze nekladú. Rovnaký makovo- limetkový koláč som v nasledujúcom prípade (fotka nižšie) ozdobila jadierkami z granátového jablka, kúskami nastrúhanej 90% čokolády, lyofilizovanými malinami a kakaovým práškom.

Ostáva mi už len zaželať Vám „DOBRÚ SLADKÚ CHUŤ“ 😊

 

Ak máte svoje vlastné, resp. iné, obľúbené recepty, tipy, triky alebo rady, o ktoré by ste sa chceli podeliť, môžete tak urobiť v komentári pod článkom alebo napísať svoj vlastný článok. Taktiež poteší akýkoľvek názor alebo spätná väzba k článku.
S pozdravom Ivan

 

  • Posledné príspevky
Podrobnosti o autorovi

Zakladateľ tohto blogu a Youtube kanálu s rovnomenným názvom. Medzi moje najväčšie vášne patrí čítanie kníh, rôzna kreatívna tvorba, pohyb v akejkoľvek forme a nikde nekončiaci sebarozvoj. Viac informácií o mne nájdete v hociktorom mojom poste.

Ak sa Vám tento príspevok páčil, zdieľajte ho s vašimi priateľmi:
error0

1 komentár na “Úžasné RAW koláčiky mojej úžasnej priateľky Mimky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.