Tibetské kefírové zrná & domáci mliečny kefír “v kocke”

Top potravina v domácnosti

O tom, že domáci mliečny kefír patrí medzi špičku mojich najobľúbenejších potravín v domácnosti, som písal už aj v predchádzajúcom článku s názvom Moje TOP 4 najobľúbenejšie fermentované potraviny. Nakoľko išlo ale iba o stručné predstavenie tejto SUPERPOTRAVINY (ktorá si ale rozhodne zaslúži viac pozornosti) ,rozhodol som sa jej venovať omnoho viac priestoru v tomto, samostatnom, článku. Až príliš často sa totiž stretávam s ľuďmi, ktorí s Tibetskými kefírovými zrnami, či s domácim mliečnym kefírom nemajú vôbec žiadne (alebo majú len veľmi chabé) skúsenosti.

 

Čo to kefír vlastne je?

Kefír je kvasený mliečny výrobok, v ktorom prebehlo kvasenie (fermentácia) prostredníctvom baktérií a kvasiniek. Fermentácia je jedným z najstarších spôsobov uchovávania potravín. Ide o tzv. konzervovanie kvasením. V minulosti sa fermentácia využívala najmä na jednoduché uskladnenie zásob, no v dnešnej dobe ju mnohí odborníci vyzdvihujú zväčša pre jej významné zdravotné prínosy [6].

Kefír je jednou z najlepších lokálnych, domácich, probiotických potravín– je plný baktérií a živých mikroorganizmov. Vyrába sa z plnotučného kravského, kozieho alebo ovčieho mlieka za pomoci tzv. “Tibetských kefírových húb/ zŕn“. Kefír má mierne kyslastú chuti, ktorá môže pripomínať jogurtový nápoj alebo zakysanku.

Kefír a kefírové zrná majú svoj pôvod v Tibete a v Kaukaze, kde si toto biele zlato dlho pred okolitým svetom strážili. Miestny obyvatelia ho využívali najmä kvôli jeho praktickej schopnosti trvanlivo uskladniť mlieko (bez potreby chladničky) v koženom vaku [8].

 

Moje skúsenosti s kefírom

Ku výrobe domáceho mliečneho kefíru som sa dopracoval prostredníctvom viacerých výnimočných športovcov, skúsených odborníkov na výživu, neprestajných biohackerov, či skalných stúpencov nikdy nekončiaceho sebarozvoja (z mnohých uvediem iba mená ako napr:  Adam Raw, Vlado Zlatoš, Marián Černý, Tommy Povajean a Martin Chudý). Ich názory, záujmy, rady a postoje sa možno v niektorých oblastiach líšili, ale ohľadom výroby domáceho kefíru sa všetci svorne zhodli- rozhodne ÁNO.

Tak som sa rozhodol aj ja (približne pred 5 rokmi), že si Tibetské kefírové zrná zadovážim tiež. Vyhľadal som si na Bazoši „kefírové zrná na predaj“, na ďalší deň si ich osobne vyzdvihol, a už o pár minút neskôr som zahájil svoju vlastnú výrobu domáceho kefíru.

A ako to celé dopadlo? Mliečny kefír si robím pravidelne dodnes, pijem ho takmer každý deň, a cítim sa skvelo (silne a zdravo, podobne, ako moje vzory).

Samozrejme, že na výsledný stav mojej duševnej a fyzickej pohody vplýva omnoho viac faktorov, ako iba pitie mliečneho kefíru, ale verím, že jeho spoluúčasť na želanom celku je značná a nezanedbateľná.

Pravidelné pitie domáceho mliečneho kefíru v podstate dodnes napĺňa moje očakávania – slúži ako chutná a nadmieru výživná zložka môjho jedálnička, posilňuje môj imunitný systém a prispieva k vysokej kvalite môjho života. Mliečny kefír radím medzi najhodnotnejšie potraviny vo svojej domácnosti, ktoré mi v zmysle Paretovho pravidla 80/20 prinášajú v malom objeme (20%) veľké množstvo hodnoty (80%).

 

Hlavné prednosti kefíru

1. Obsahuje prospešné baktérie a mikroorganizmy

Mliečny kefír obsahuje údajne až 61 kmeňov baktérií a kvasiniek, čo ho v porovnaní s inými probiotickými  potravinami stavia do pozície lídra [1]. Nehovoriac o tom, že dokáže aj z “mŕtveho” pasterizovaného mlieka  vyrobiť “živý” a prospešný elixír zdravia.

 

2. Je bohatý na mikronutrienty

Mliečny kefír obsahuje množstvo cenných vitamínov (napr. A, C, D, B3, B9 a B12, E, K2), minerálov (vápnik, draslík, fosfór, magnézium, železo, zinok, meď) a esenciálnych aminokyselín. Ich kombinácia veľmi priaznivo vplýva na pevnosť kostí [2].

 

3. Eliminuje mliečny cukor (laktózu)

Kvasené mliečne baktérie, počas procesu fermentácie, pretvárajú mliečny cukor (laktózu) na kyselinu mliečnu. To znamená, že kefír jej obsahuje podstatne menej ako mlieko, a môže byť dokonca vhodný aj pre ľudí s miernou intoleranciou na laktózu [1, 3]. Eliminácia mliečneho cukru hraje do karát aj ľuďom (ako som napr. ja), ktorí preferujú nízkosacharidovú stravu alebo si chcú radšej dopriať cukry v omnoho výživnejšej podobe (napr. včelí med).

 

Bonus

Navyše, k už vyššie spomínaným významným benefitom kefíru, musím spomenúť aj veľmi príjemný bonus v podobe lahodnej, kyslastej chuti a výdatného pocitu zasýtenia. Ak teda budete mať po večeri ešte chuť na nejakú maškrtu, doprajte si radšej mliečny kefír ochutený podľa vašich predstáv a potrieb. Urobíte tak pre seba  zrejme to najlepšie, čo v danej situácii urobiť môžete.

 

Zdravotné účinky kefíru

Všetky vyššie uvedené prednosti tohto do nebies ospevovaného pokrmu môžu viesť k mnohým priaznivým zdravotným účinkom a k zlepšenej kvalite života.

Lenže ako sa hovorí- „papier znesie veľa“- a tak sa na rôznych, či už knižných alebo internetových stránkach môžete dočítať o nekonečnom množstve pozitívnych účinkov a vplyvov tohto “bieleho zázraku“.

Štúdií s blahodarnými účinkami je naozaj neúrekom, no kefír sám o sebe zázraky nerobí. Avšak jeho zaradenie do životosprávy spolu s ďalšími optimalizovanými nástrojmi (prirodzené potraviny, spánok, pohyb, slnko, príroda, úprimné vzťahy, pozitívne nastavenie, ego/ stres manažment, prevencia…), určite zvyšuje pravdepodobnosť zdravého a vysokokvalitného života [3].

Poďme sa teda pozrieť na to, aké zdravotné účinky môže na nás kefír (za určitých predpokladov) mať :

  • môže stimulovať/ podporovať výkonnosť imunitného systému [4];
  • môže zvyšovať odolnosť voči vírusovým ochoreniam [4];
  • môže pôsobiť antibakteriálne [1];
  • môže potláčať rozmnožovanie patogénnych baktérií [5];
  • môže pomáhať s hormonálnymi výkyvmi [5];
  • môže upravovať pH v tráviacom trakte [5];
  • môže zamedzovať hnitiu potravy v tráviacom trakte [4];
  • môže zabraňovať zápche a veľkej plynatosti [4];
  • môže riešiť rôzne kožné problémy (jeho externým použitím priamo na pokožku- ekzémy, vyrážky, iné) [4];
  •  môže zlepšovať vstrebateľnosť živín (vďaka vitamínom B12, B-karotín a vitamín K) [2, 5];
  • môže pomáhať predchádzať rôznym ochoreniam (diabetes, rakovina hrubého čreva, alergie, srdcovo-cievne ochorenia ap.) [5];
  • môže zmierňovať problémy s astmou [1];
  • môže zabíjať určité typy rakovinových nádorov [5];
  • môže zlepšovať zdravie kostí a znižovať riziko osteoporózy [1];
  • môže podporovať celkovú detoxikáciu organizmu [5];
  • môže prispievať k dlhovekosti [5];

 

Výroba kefíru

Pomôcky, suroviny, príprava

Zoznam pomôcok a surovín potrebných na prípravu mliečneho kefíru je skutočne stručný. Všetko, čo k tomu budete potrebovať je:

  • mlieko (cca 500ml);
  • kefírové zrná (cca 20g);
  • sitko;
  • nádoba na cedenie;
  • nádoba na kefír;
  • vareška;
Základná výbava “kefírovania” :D.

Poďme si to ale radšej celé rozmeniť na drobné a povedať si k jednotlivým položkám aspoň niečo.

 

Mlieko

Mlieko je samozrejme tou najzákladnejšou zložkou celého mliečneho kefíru :). Použiť sa môže kravské, kozie alebo aj ovčie mlieko. Vo svojej podstate by to ale mohlo fungovať s mliekom z akéhokoľvek cicavca [2].

V každom prípade je najlepšie použiť vždy mlieko čerstvé, surové (nepasterizované) a plnotučné. Ja osobne nakupujem najmä čerstvé kravské mlieko z neďalekej farmy, ale pokiaľ je dostupné, tak uprednostním radšej kozie. Mlieko od zvierat voľne pasúcich sa na tráve je rozhodne to najzdravšie. Ak sa obávate príliš veľkého množstva neželaných baktérií zo surového mlieka, tak si ho radšej prevarte (pasterizujte) a nechajte vychladnúť, doma, vy sami.

Dobrou voľbou môže byť aj čerstvé mlieko z automatu. Ako poslednú možnosť (v krajnom prípade) by som využil aj pasterizované mlieko zo supermarketu.

 

Kefírové zrná

Kefírové zrná (tiež známe aj ako Tibetské kefírové huby) sa dajú zohnať v rôznych e-shopoch, prípadne na serveroch a stránkach typu „Bazoš.sk” alebo „Z Dvora Do Dvora – Predaj domácich produktov a prebytkov“, kde samotný užívatelia stránok predávajú svoje nepotrebné prebytky. Skúsiť sa môžete opýtať aj svojich známych alebo ľudí vo svojom okolí. Možno budete milo prekvapený.

Zdravé kefírové zrná sú mierne mazľavé a svojim výzorom pripomínajú halušky či karfiol. Pri správnej starostlivosti a kvalitnom mlieku sa začnú postupne rozmnožovať. Zrná samotné sa nekonzumujú, hoci ich konzumácia by nemala pre ľudský organizmus predstavovať riziko.

 

Sitko, nádoby a vareška

Sitko je potrebné na oddelenie kefírových zŕn od mliečneho kefíru, jedna nádoba sa použije na scedený kefír a druhá na prípravu toho nového (s čerstvým mliekom). Netreba nič špeciálne. Stačí len dodržať jednu dôležitú podmienku- kefírové zrná sa za žiadnych okolností nesmú dostať do kontaktu s kovom! Preto odporúčam použiť radšej pomôcky z materiálov akými sú napr. drevo, sklo alebo plast.

 

Príprava

Je to naozaj veľmi jednoduché. Ak už máte kefírové zrná vložte ich do nekovovej nádoby a zalejte čerstvým, surovým, plnotučným mliekom. Nádobu prikryte kusom látky (alebo papierovou servítkou) a uložte ju na nie príliš slnečné miesto, ideálne izbovej teploty. To je nateraz všetko, tým sa vaša práca končí. Už vám ostáva iba čakať.

 

Doba kvasenia a teplota

Doba kvasenia sa môže za rôznych podmienok bežne pohybovať aj v rozmedzí od jedného do siedmych dní.

Uskladnenie nádoby s kefírovými zrnami a čerstvým mliekom na slnečnom a teplom mieste (napr. kuchynská linka alebo okenný parapet) môže celý proces fermentácie urýchliť, pričom naopak, uskladnenie nádoby na chladnom a tmavom mieste (napr. komora, pivnica alebo chladnička) môže celý proces výrazne spomaliť.

Avšak je potrebné vyhýbať sa extrémom. Totižto už teplota okolo 40°C začína niektoré baktérie zabíjať a kefírové zrná sa tak môžu poľahky skaziť (odumrieť). Naopak pri teplote nižšej ako 4°C sa fermentácia končí. Samotné mínusové teploty by ale kefírovým zrnám nemuseli vôbec uškodiť. Pri správnom postupe a uskladnení sa totiž môžu spolu s mliekom aj zamraziť, a po niekoľkých týždňoch opäť rozmraziť a používať.

 

Pomer kefírových zŕn a mlieka

Doba kvasenia sa podobne, ako od teploty okolia môže odvíjať aj od množstva kefírových zŕn v mlieku.

Stručne povedané- čím viac zŕn a menej mlieka, tým skôr bude kefír hotový, a naopak- čím viac mlieka a menej zŕn, tým dlhšie kvasenie potrvá. Na začiatok môžete vyskúšať napríklad pomer: 2 lyžice kefírových zŕn (cca 20 gramov) zaliať 2 šálkami mlieka (cca 500 ml).

Neskôr si tento pomer môžete (na základe svojich skúseností) upravovať podľa vašich vlastných preferencií a požiadaviek.

 

Cedenie

Keď sa kefír usadí a v hornej polovici pohára sa oddelí chu­ťovo jemná- biela časť spolu s kefírovým jadrom, pod ktorou ostane kyslejšia, skoro priezračná tekutina podobná sr­vátke, znamená to, že je kefír pripravený na cedenie.

Hustotu kefíru a množstvo čírej tekutiny v nádobe ovplyvňuje najmä kvalita mlieka. Čím je čírej tekutiny v nádobe menej, tým je mlieko s najväčšou pravdepodobnosťou kvalitnejšie.

Obrázok vľavo- Mliečny kefír z pasterizovaného mlieka (3,6%) zo supermarketu (pripravený na cedenie). Obrázok vpravo- Mliečny kefír zo surového- neupravovaného mlieka z farmy (pripravený na cedenie).

Kefír môžete s čírou tekutinou spolu premiešať alebo ich scediť separátne. Scedený kefír môžete následne vypiť, použiť pri príprave rôznych jedál alebo ho odložiť na horšie časy do chladničky – v poslednom prípade proces fermentácie pokračuje ďalej. Oddelenú kefírovú srvátku môžete podobne ako samotný kefír vypiť alebo použiť na podporu kyslo­mliečneho kvase­nia zeleniny.

Ďalej už nasleduje proces, ktorý som opísal vyššie- kefírové zrná vložte opäť do nádoby, zalejte novým- čerstvým mliekom, prikryte kusom látky a čakajte.

Kefírové zrná môžete, rovnako ako použitú nádobu od kefíru, pred prípravou nového kefíru prepláchnuť vodou. Ak tak neurobíte nič sa nestane. Zrejme tým len urýchlite proces fermentácie.

 

Optimalizovaná výroba kefíru

Výroba domáceho mliečneho kefíru nemusí byť vôbec zdĺhavá, otravná a ani finančne náročná. Práve naopak, môže byť skutočne jednoduchá, nenáročná a efektívna. Stačí iba trošku optimalizovať.

 

Takto to robím ja

Čerstvé mlieko z farmy nakupujem 1-krát do týždňa priamo od farmára, ktorý robí rozvoz v celom regióne. Do sklenenej nádoby od zaváranej zeleniny (0,7 l) vložím cca 2-3 lyžice kefírových zŕn a zalejem mliekom (takmer až po okraj). Nádobu prikryjem a nechám odloženú pri izbovej teplote, na tienistom mieste. Za cca 3-4 dni je kefír pripravený na cedenie. Ak mám večer dostatok času, tak ho scedím hneď, niečo skonzumujem a zvyšok odložím do chladničky (pričom fermentácia v scedenom kefíri pokračuje ďalej). Ak čas nemám (alebo som lenivý), nádobu jednoducho odložím do chladničky a kefír scedím možno aj o pár dní neskôr.

Takto mi za týždeň stačí 1-krát kúpiť mlieko (1,5 l) a 2-krát scediť kefír. Kefír pritom konzumujem pravidelne, takmer každý večer, v objeme cca 2 decilitre.

Nakoľko takýto systém zjavne vyhovuje aj mojim kefírovým zrnám, celkom rýchlo ich mám prebytok. Vtedy (približne raz za 3 týždne) ich jednoducho predám niekomu, kto má o ne záujem.

Ak by ste si chceli intervaly medzi cedením ešte viacej predĺžiť a osekať, môžete nechať fermentovať naraz aj 2 litre mlieka a scedený kefír následne uskladňovať v chladničke.

 

Konzumácia

Ako som už spomínal, kefír konzumujem pravidelne takmer každý večer v objeme cca 2 decilitre. Nemyslím si, že by neprimerane väčšie množstvá konzumovaného kefíru mohli viesť k zvýšenej kvalite života. Skôr naopak. Zdravý stred a rovnováha sú v každom smere omnoho prospešnejšie.

Podľa môjho názoru chutí kefír úžasne aj úplne čistý- aj bez pridania akýchkoľvek surovín. Ja ho však oveľa častejšie konzumujem ako súčasť mojej obľúbenej- potréningovej, bielkovinovo- tukovej kaše.

Moja bežná súčasť večere- je to predovšetkým zmes plnotučného tvarohu, bieleho jogurtu a kefíru, do ktorej podľa chuti a potreby následne pridávam ďalšie supervýživné potraviny, akými sú napr. vajíčka, kakao, kokos, škorica, mak, chia semienka, včelí chlieb, včelí peľ, rôzne druhy ovocia (goji, banán, granátové jablko), bobuľovité ovocie a lesné plody (Černice, jahody, maliny, čučoriedky, rakytník, ríbezle).

Myslím si ale, že kefír sa výborne hodí aj ako výživný nápoj k akejkoľvek večeri, alebo ako zdravý a chutný drink/ dezert po nej.

 

Predaj kefírových zŕn

Ak majú kefírové zrná vhodné podmienky pre rozmnožovanie (dostatok kvalitného mlieka, primeranú teplotu okolia, prísun čerstvého vzduchu) zrazu ich môžete mať aj behom 3-4 týždňov prebytok. V takomto prípade ich môžete skonzumovať vy sami, dať ich konzumovať rôznym zvieratám (napr. prasatá alebo psy) alebo ich uložiť do kompostu. Ďalšou alternatívou, ktorú ja osobne využívam najčastejšie je, že ich darujem alebo predám ľuďom, ktorí o ne prejavia záujem.

V dnešnej dobe je to až výnimočne jednoduché. Existuje totiž veľké množstvo platforiem, prostredníctvom ktorých užívatelia predávajú svoje domáce prebytky. Ja som si kefírové zrná zadovážil, a ďalej aj predávam, prostredníctvom internetovej stránky Bazoš.sk.

Najlepšou a najpraktickejšou možnosťou predaja a kúpy kefírových zŕn je vo väčšine prípadoch určite osobný odber (možnože ich predáva aj niektorý z vašich susedov, len o tom ešte neviete). Ak taká možnosť ale nie je, nevadí, kefírové zrná totiž bez problémov zvládnu aj doručenie poštou.

Stačí vložiť zopár (cca 1 lyžicu) kefírových zŕn do dobre uzatvárateľnej plastovej nádoby a zaliať trochou mlieka (cca 2-3 dl), nádobu vhodne uložiť do primerane veľkej kartónovej krabici (podľa potreby vystlanej pokrčeným papierom alebo bublinkovou fóliou) a odoslať poštou, ako doporučenú zásielku 1. triedou.

Za normálnych okolností bude zásielka doručená nasledujúci pracovný deň po dni podania. Môže sa však stať, že to potrvá aj o deň dlhšie. Preto odporúčam kefírové zrná odosielať najmä počas prvých troch pracovných dní v týždni (pondelok- streda), v doobedňajších hodinách, pričom aspoň nasledujúce 2 dni by nemal byť žiadny sviatok.

Doručené kefírové zrná stačí iba vybrať z flaše von, ak chcete môžete ich opláchnuť vodou, a následne pristúpiť k výrobe kefíru, ktorú som už podrobnejšie popísal vyššie.

 

Záver

Myslím si, že som všetko dôležité ohľadom výroby domáceho kefíru v tomto článku už spomenul. Ak by ste ale aj tak mali ešte nejaké otázky, neváhajte ma kontaktovať alebo napísať komentár k článku.

Verím, že moje posolstvo je všetkým maximálne jasné- KEFÍR JE SUPER!

 

Použité zdroje:

  1. Kefír, 9 dôvodov prečo je to kyslá pochúťka pre každého. [online]. 18.1.2019. Dostupné na internete: https://nu3o.com/kefir-kysla-pochutka-pre-kazdeho-9-faktov/
  2. ČERNÝ, M. Prečo a ako vyrobiť domáci kefír. [online]. Dostupné na internete: https://modernypraclovek.sk/preco-pit-a-ako-vyrobit-domaci-kefir/
  3. POVAŽAN, T. Jednoduchý návod na výživný, chutný kefír. [online]. 10.7.2016. Dostupné na internete: http://tp.inoweb.sk/2016/07/10/jednoduchy-navod-na-vyzivny-chutny-kefir/
  4. ZLATOŠ, V. Kefírové zrná. [online]. 10.7.2016. Dostupné na internete: https://produkty.vladozlatos.com/kefirove-zrna.html
  5. Kefír. Prírodné probiotikum, ktoré pomáha | Domáci recept. [online]. 18.6.2019. Dostupné na internete: https://lepsiden.sk/kefir-prirodne-probiotikum-ktore-pomaha/
  6. Zeman, I. Moje TOP 4 najobľúbenejšie fermentované potraviny. [online]. 29.10.2019. Dostupné na internete:  http://totojegeneraciay.sk/moje-top-4-najoblubenejsie-fermentovane-potraviny/
  7. ZLATOŠ, V. PREČO NÁM “ZOMRELI” MLIEČNE KEFÍROVÉ ZRNÁ? [online]. 26.8.2011. Dostupné na internete:
    https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/preco-nam-zomreli-mliecne-kefirove-zrna.html
  8. Kefir.nazemi.sk [online]. Dostupné na internete:  http://kefir.nazemi.sk

 

Pokiaľ máte svoje vlastné, resp. iné obľúbené potraviny, recepty, metódy, techniky, tipy, triky, cviky alebo rady, o ktoré by ste sa radi podelili, môžete tak urobiť v komentári pod článkom alebo napísať svoj vlastný článok. Taktiež poteší akýkoľvek názor alebo spätná väzba k článku. S pozdravom Ivan

  • Posledné príspevky
Podrobnosti o autorovi

Zakladateľ tohto blogu a Youtube kanálu s rovnomenným názvom. Medzi moje najväčšie vášne patrí čítanie kníh, rôzna kreatívna tvorba, pohyb v akejkoľvek forme a nikde nekončiaci sebarozvoj. Viac informácií o mne nájdete v hociktorom mojom poste.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.